maandag 16 april 2012

Een weekendje cruisen

We zijn even off line geweest omdat we afgelopen weekend op een historisch cruiseschip hebben doorgebracht - de Emeraude. Dit schip is een replica van een stoomschip wat door de Fransen in 1905 werd gebouwd. Het is helemaal ingericht in rotan en hout, en ademt een koloniale sfeer. er zijn 38 kajuiten, verspreid over 3 dekken.

Het schip ligt in de baai van Halong, een mythische baai met meer dan 3000 kleine eilanden en kalkrotsen, allemaal gehuld in een vage mist. de baai van Halong heeft de vorm van een draak en werd door de Unesco beschermd als werelderfgoed. Met het schip hebben we een uitstap gedaan naar hele mooie grotten - maar er was wel een overdaad aan toeristen in de baai en de grot. Toeristen worden hier echt uitgebuit. Om het even waar je bent, komen de bootjes en venters met koopwaar, de ene al opdringeriger dan de andere.

Op het schip hebben we de film Indochine met Catherine Deneuve gezien, een film die zich voor een stuk afspeelt in de baai van Halong. Wel apart om die film dan op het bovendek van het schip te zien, op dezelfde plaats als waar die zich afspeelt......en s avonds met nog eentemperatuur van 25 graden!!

Na het ontbijt hebben we het schip verlaten en zijn we met de bus terug naar Hanoi gereden - eenrichtingsverkeer van 4,5H. In kilometers niet zo ver, maar de Vietnamese highways laten geen hoge snelheid toe......Ze liggen ongelijk, met veel bulten, gaan door villages, en naast auto's en vrachtwagens rijden er ook duizenden scootertjes op deze highways.........heel gevaarlijk! In Vietnam bestaan er zo goed als geen verkeersregels. Er wordt rechts gereden - maar dat is zo ongeveer de enige regel. Voor de rest is het survival of the fittest.....

Vietnam leeft op dit ogenblik nog volop van de landbouw - het is s werelds grootste exporteur van rijst. Maar ze willen in sneltempo omvormen naar een geïndustrialiseerde staat. bedrijven zoals Samsung en Huyndai hebben al veel fabrieken in Vietnam, en dit wordt nog volop uitgebreid.


Ook al is Vietnam communistisch, toch is iedereen religies. 80% van het land is Boeddhistisch (maar van een andere strekking dan in Bhutan), 10% is katholiek en 10% is Vanalles anders, waaronder een godsdienst die enkel in Vietnam voorkomt: het Caudaisme.

Nu vliegen we door naar een plek waar we eens 2 nachten kunnen verblijven - da's ook weer even prettig.....

Wat ik ook nog even kwijt wil is dat de Vietnamese keuken heerlijk is: zeer smaakvol, afwisselend en met veel Franse invloeden.
Maar ze eten wel honden- en kattenvlees.


Ik heb dus wijselijk beslist om tijdens deze reis vegetariër te zijn.....
Ziehier nog enkele impressions van Halong Baai...






1 opmerking:

  1. Hoi !
    Blijkbaar heeft het vroege opstaan op zaterdag geloond.
    Mooie beelden - wat me evenwel opvalt op je foto's : ondanks de zachte temperaturen is er geen blauwe lucht (?). Geniet van het aangename weer; hier is het vriezekoud (vanmorgen ijs op mijn autoruiten !).
    Fijn dat het culinair meezit; zal ik al zoek gaan naar een Viëtnamees restaurant ;-) Een vraagje dan voor Rob : heb je al een voorkeur voor een specifiek hondenras of toch liever een delicieus kattinnetje ;-). Jaja, ook voor de beeldschone gastvrouw zal ik op verkenning gaan !
    Enjoy and have fun !

    BeantwoordenVerwijderen