vrijdag 20 april 2012

Nog enkele weetjes over de Vietnamese keizers.

De laatste dagen waren de uitstappen nogal lang, en hadden we s avonds de puf niet meer om een verslagje te schrijven. Nu zitten we op het vliegtuig van Saigon naar Cambodja, en probeer ik snel nog wat bijkomende informatie over de keizerlijke dynastie te geven. De Nguyen dynastie kwam in 1802 aan de macht, met de hulp van de Fransen. Zij verenigden het huidige Vietnam in 1 land. Enkele jaren later vielen de Fransen Vietnam Manu militare binnen, en koloniseerden ze het hele land. De politieke reden was dat Franse en Spaanse missionarissen, die de Vietnamezen probeerden te bekeren, werden vervolgd en gedood.

Er zijn in totaal 13 keizers geweest, over een periode van 1802 tot 1954. We hebben de mausolea bezocht van de 3 belangrijkste keizers - zeer indrukwekkend. Het bijzondere was wel dat de meeste mausolea tijdens de levens van de keizers werden gebouwd, als residentie voor de keizer en zijn hofhouding. de eigenlijke graftomben zijn xenotaven (da's een nieuw woord wat ik geleerd heb): dit betekent dat er geen lijk in de graftomben ligt. De keizerlijke lijken werden ergens op een onbekende plek in de hectarengrote residentie begraven, en de grafdelvers kregen de gifbeker Na de begrafenis van de keizer. In ruil werd de familie van zo'n grafdelver 3 generaties lang door de keizerlijke familie onderhouden.

De meest belangrijke keizer was de tweede keizer - Ming Manh. Hij overleed op zijn 40ste door van zijn paard te vallen. Maar hij had wel 142 kinderen en honderden concubines.......DSK is er niks bij.....

Tijdens de Franse kolonisatie hadden de keizers enkel nog ceremoniƫle macht. Na de machtsovername door Ho Chi Minh, is de laatste keizer met zijn gevolg naar Frankrijk gevlucht.

Na het bezoek aan de praalgraven hebben we het vliegtuig genomen naar Ho Chi Minh City - het vroegere Saigon. Rob zal een apart verslagje maken van het indrukwekkende bezoek aan de meest drukke stad die wij ooit in ons leven hebben bezocht......



Geen opmerkingen:

Een reactie posten